Bariton Sinan Vural is geboren in Ankara, Turkije. Tijdens zijn universitaire studie informatica aldaar, volgde hij zanglessen bij Yıldız Tunbul. Zijn zangstudie heeft hij voortgezet op het conservatorium in Enschede bij Anne Haenen en vervolgens aan de Nieuwe Opera Academie in Amsterdam bij Cora Canne Meijer. Na zijn studie heeft hij verder gewerkt met Margreet Honig.

Hij heeft gezongen en zingt bij de meeste opera- en muziektheatergezelschappen van Nederland: voornamelijk Holland Opera, World Opera Lab, Opera Spanga en Opera Nijetrijne. Hij is ook vaak als solist te horen in het oratorium- en liedrepertoire. In 2010 verscheen een dubbel CD bij Centaur Records waarop hij samen met sopraan Claudia Patacca en pianist Nicholas Ross het gehele vocale oeuvre van Arthur Honegger zingt.

Sinds september 2014 is hij hoofdvakdocent zang bij het Fontys Conservatorium in Tilburg en sinds 2022 docent zangmethodiek bij het Conservatorium van Amsterdam.

De afgelopen seizoenen was hij onder meer te horen in Arianna en De Passie van Nu bij World Opera Lab, in de rol van Swallow in de grote openluchtproductie Peter Grimes in Paesens-Moddergat (Friesland), in de nieuwe operaproductie van World Opera Lab bij het Rotterdamse O-Festival, Salomon en Sheba, en in After the Flood bij Opera Spanga. Afgelopen zomer zong hij in de opera Armida van Antonio Salieri bij Opera Nijetrijne (Friesland) en ook volgend jaar zomer zal hij te horen zijn bij dit gezelschap.